home    about us     artists    unique items     links    contact us

   

   current exhibition   next exhibition   previous exhibition  online exhibition

   
   
         
     

 

   
   

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ο Χρίστος Χρίστου γεννήθηκε στη Πάφο το 1950. Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι (Ecole Nationale  Superieure des Beaux),  όπου ειδικεύτηκε στη ζωγραφική, την τοιχογραφία και τη λιθογραφία, εγκαταστάθηκε εκεί. Το έργο του με κύριο άξονα τον άνθρωπο και όντα του ζωικού βασιλείου (άλογα, πουλιά, ταύροι κ.α.), χαρακτηρίζεται από ένα ονειρικό υπέρρεαλισμό που ανακαλεί με τη γλυππτικότητα των μορφών πρώιμες αναγεννησιακές τοιχογραφίες.

   
   

 

Ο Ανδρέας Χατζηθωμάς αναφέρει  για τη δουλειά του Χρίστου

«Ο καλλιτέχνης, μέσω ενός διαισθητικού λογισμού, ενός εκλεπτυσμένου τρόπου έκφρασης, πλάθει  το δικό του κόσμο βασισμένο  στο υπερβατικό και υπερφυσικό  στοιχείο που δημιουργεί  λογής-λογής συνειρμούς και έντονες ψυχικές καταστάσεις

Στο έργο του διαφαίνεται  καθαρά το παραδοσιακό, το κλασσικό  και το βυζαντινό  στοιχείο, χωρίς να αποκλείονται και στοιχεία άλλων  ιστορικών τόπων και πολιτισμικών χώρων.

Το φως, η κίνηση, το σχήμα,  η φόρμα σε συνδυασμό με την σκέψη του καλλιτέχνη δημιουργούν ένα κόσμο λυρικό και ποιητικό  που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, ο  οποίος θα σταθεί μπροστά στο έργο για αρκετό χρονικό διάστημα  για να θαυμάσει  το αποτέλεσμα.  Μια μαγνητική δύναμη  κατακρατά  το βλέμμα για να  ερευνήσει  τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες του έργου που περιέχει  πλήθος σημείων  επεξεργασμένων  με τελειότητα  και σπάνια μαστοριά . Κάθε έργο έχει τη δική   του ιδιαιτερότητα, το δικό του χρόνο και το δικό του μυστικό κόσμο. Όλα  λειτουργούν  με αποτέλεσμα, αλλά και με μια αναγωγή  στο σύνολο. Όλα συνθέτουν  το καλλιτεχνικό όραμα  του δημιουργού, όλα δημιουργούν την  προσωπικότητα  ενός ανθρώπου  που με συνέπεια  και πληρότητα μετουσιώνει  την πραγματικότητα»

 

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Από που έρχεται η άγνωστη μου έως προχθές ζωγραφική του Χρίστου Χρίστου;

Στα μάτια μου φαντάζει σαν να την έφτιαξε  ένας Bacon με την νηφάλια όμως γραφή των Φλαμανδών πριμιτιίφ.

Σεμια εποχή λοιπόν που είναι της μόδας ο κραυγαλέος εξπρεσιονισμός, ο Χρίστου προτείνει έναν άλλο κόσμο πιο εσωστρεφή και αινιγματικό με τις μορφές του ν’αναδύονται από μυστικούς κήπους ή τοπία φανταστικά με σίγουρο λεπτομερές σχέδιο και χρωματικές αρμονίες που θυμίζουν  Balthus, o ζωγράφος αυτός κτίζει συνθέσεις απόλυτα στέρεες στην πολυπρισματική ανάπτυξη τους. Εκφραστής ενός προσωπικού οράματος ο Χρίστου είναι από την Κύπρο αλλά είναι κι απ’την Ευρώπη. Ο στοχασμός και η υψηλή αισθητική του το αποδεικνύουν.

Κατά τ’άλλα κάθε καλή ζωγραφική ασκεί επάνω στον θεατή ένα είδος τρυφερής δικτατορίας. Εφόσον τον πείθει πως ο κόσμος μπορεί να είναι κι έτσι. Δηλαδή σαν μια ζωγραφιά. Πολύτιμη ελπίδα σε χαλεπούς καιρούς

Μάνος Στεφανίδης
Ακαδημαϊκός - Ιστορικός Τέχνης

 

«Η συνολική εργασία του Χρίστου Χρίστου υπόκειται σε μια διαδικασία που αρχίζει πνευματικά και μετουσιώνεται υλικά. Στη διαδρομή ενσωματώνονται οι οπτικές αισθητικές παραστάσεις που δεν αλλοιώνουν αλλά, αντίθετα, επικυρώνουν την ποιότητα, την ακρίβεια και την συνέπεια του καλλιτέχνη τόσο ως προς το αντικείμενο του όσο και ως προς το προσωπικό του όραμα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της δουλειάς του είναι η απλότητα με την οποία καταφέρνει να παρουσιάσει το έργο, μια απλότητα που στηρίζεται στη δυναμική του συνδυασμού των χρωμάτων και τις δυνατές αντιθέσεις που αυτά δημιουργούν. Κοιτάζοντας τα έργα του Χρίστου, ο θεατής παρασύρεται σ’ ένα ιδεατό κόσμο, ακολουθεί νοερά μονοπάτια που δεν βάδισε ποτέ, ξεκλειδώνει πόρτες που αποκαλύπτουν τις ανθρώπινες τάσεις  στο χώρο και στο χρόνο με αποκορύφωμα το αισθητικό μεγαλείο του πνεύματος.

Το φως, η κίνηση, το σχήμα, η φόρμα σε συνδυασμό με τη σκέψη του καλλιτέχνη δημιουργούν ένα κόσμο λυρικό και ποιητικό που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, ο οποίος θα σταθεί μπροστά στο έργο για αρκετό χρονικό διάστημα, για να θαυμάσει το αποτέλεσμα. Μια μαγνητική δύναμη κατακρατά το βλέμμα για να ερευνήσει τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες του έργου που περιέχει πλήθος σημείων επεξεργασμένων με τελειότητα και σπάνια μαστοριά.

Για τον ίδιο η τέχνη είναι ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο βλέπει τις πνευματικές του ανησυχίες, τους προβληματισμούς του και τις δυνατότητες πραγμάτωσης του οράματός του.»

Ανδρέας Χατζηθωμάς
Κριτικός Τέχνης

   
         
    CHRISTOS CHRISTOU    
   

Christos Christou was born in Pafos in 1950.  After his studies in Paris (École Nationale Supérieure des Beaux-arts), where he specialised in painting, frescoes and lithography, he settled there. His main work, which revolves around man and beings of the animal kingdom (horses, birds, bulls etc), is characterised by a dream-like surrealism that recalls early renaissance frescoes with sculptural forms.

Andreas Hadjithomas has the following to say about Christou’s work:

“The artist, through intuitive reasoning and a refined way of expression, makes up his own world based on idealism and a supernatural element that creates various associations and strong psychological situations

“Traditional, classical and Byzantine elements are clear in his work, without excluding elements of other historic places and cultural areas.

“Light, movement, shape, form linked with the artist’s thoughts create a lyrical and poetic world that touches the sensitive chords of the viewer, who shall be standing before the work for a long time in order to remember and admire the result. A magnetic force holds the glance to examine the parameters and details of the works that contain so much detailed work and rare mastery. Every piece of work has its own uniqueness, its own time and its own secret world. Everything operates with a result, but also with a reduction in its total. They all comprise the creator’s artistic vision, the personality of a man who, with consistency and completeness, transforms reality”. 

 
   

 

 
       
   

© Gallery Kypriaki Gonia